27 July 2009

Rakan dari Nepal

Bagi sebuah wilayah yang kecil, pandangan darat Nepal adalah amat berbeza dari Terai yang lembap di selatan hingga ke Himalaya yang tinggi mengawan di utara. Nepal mempunyai lapan daripada 14 buah gunung yang tertinggi di dunia yang menjadi kemegahannya, termasuk Gunung Everest di sempadannya dengan China. Kathmandu ialah ibu negara serta bandar rayanya yang terbesar. Bandaraya-bandaraya utamanya yang lain termasuk Bharatpur, Biratnagar, Bhairahawa, Birgunj, Janakpur, Pokhara, Nepalgunj, dan Mahendranagar. Asalnya nama Nepal tidak pasti, tetapi pemahaman yang paling umum ialah perkataan ini berasal daripada Ne (suci) dan pal (gua).


Saja jer suspen...sebenarnya bebaru nie (semalam..) aku telah di add kat YM (yahoo mesenger) dari sorang rakan baru dari Nepal. Apa yg specialnya smpai aku tulih kat blog nie? sbb tak sangka ada org dari luar yg singgah dan berminat tuk kenal ngan aku. Dia nie student mekanikal enginering. Dia siap ckp kalau leh tukar bahasa kat blog aku nie ke bahasa Inggeris....korang rasa patut ke idak aku tukar blog nie jadi bahasa inggeris?...ok kita buat undian sikit ler ok tak hehe...1 comments:

TokNabe said...

Guna wiget untuk translate bahasa dalam blog. Bukan setakat bahasa inggeris sahaja... bahasa lain pun boleh... tapi bahasanya agak tunggang-langgang sikit tapi boleh ler utk faham. :D