27 July 2009

Rakan dari Nepal

1 comments

Bagi sebuah wilayah yang kecil, pandangan darat Nepal adalah amat berbeza dari Terai yang lembap di selatan hingga ke Himalaya yang tinggi mengawan di utara. Nepal mempunyai lapan daripada 14 buah gunung yang tertinggi di dunia yang menjadi kemegahannya, termasuk Gunung Everest di sempadannya dengan China. Kathmandu ialah ibu negara serta bandar rayanya yang terbesar. Bandaraya-bandaraya utamanya yang lain termasuk Bharatpur, Biratnagar, Bhairahawa, Birgunj, Janakpur, Pokhara, Nepalgunj, dan Mahendranagar. Asalnya nama Nepal tidak pasti, tetapi pemahaman yang paling umum ialah perkataan ini berasal daripada Ne (suci) dan pal (gua).


Saja jer suspen...sebenarnya bebaru nie (semalam..) aku telah di add kat YM (yahoo mesenger) dari sorang rakan baru dari Nepal. Apa yg specialnya smpai aku tulih kat blog nie? sbb tak sangka ada org dari luar yg singgah dan berminat tuk kenal ngan aku. Dia nie student mekanikal enginering. Dia siap ckp kalau leh tukar bahasa kat blog aku nie ke bahasa Inggeris....korang rasa patut ke idak aku tukar blog nie jadi bahasa inggeris?...ok kita buat undian sikit ler ok tak hehe...



Read more...

26 July 2009

Perasmian surau di Karangkraf

0 comments

Salam semua...
Adakah monday bluess...hehe...takpa paham-paham biasa la bila dah cuti lelama (lama ke? aku rasa kejap jer cuti :( ) Weekand lepas gi sepang kenduri kawin sepupu, pastu balik dah petang, singgah Summit, tak plan pun. Tp yg best akhirnya aku dpt gak tengok Ice Age...perghh punya la dah lama nak tengok..tp tak berkesempatan, kengkadang apa yg kita tak rancang tu jadi...tp jgn la asik tak merancang jer bahaya gak tu...bak kata pepatah "Jika ada tidak merancang...anda merancang untuk gagal" ha...takut tak? ;)

Minggu lepas selain ada gerhana matahari, ada lagi satu peristiwa yg patut di ingat oleh warga karangkraf...yakni perasmian surau. Masa perasmian surau tu, ada jemputan dari tuan rumah, Pak Ary, siapa Pak Ary nie? Bagi mereka2 yang pernah pergi ESQ165 tentu kenal Pak Ary. Kat sini aku letak sikit ucapan Pak Ary semasa perasmian surau tu. Masa dia bagi ucapan...pergh semua khusuk mendengar. Mmmg menyusuk kalbu gak ler ucapan dari Pak Ary. Antara kata-kata dia yg buat aku teringat2 ialah :

Masjid ada 2, iaitu masjid besar dan masjid kecil. Masjid kecil dimana tempat kita bersolat, seperti ini dan semua masjid yg ada, manakala masjid besar itu adalah Dunia kita. Apa yg kita buat di dunia ini menjadi ibadah dan setiap ibadah di catit kebaikannya...


p/s: Al-fatihah buat keluarga kak Fiza & juga keluarga Yasmin...

video
Read more...

24 July 2009

Design header website...nanti promote yek

0 comments


Salam semua,
Camana kengkawan semua sihat? Hari nie takde citer menarik sgt, cuma aku baru balik shooting kat UNZA, USJ. Kali nie shoot video tuk interview PR dia org, yer la Safi penaja rasmi tuk event Nur & Dara kali nie...so mulai hari nie kena layan video editing jer la...aku rasa silap haribulan weekand kena datang gak...emmm

Kelmarin aku sesaja la buat @ bagi cadangan tuk Raja Kamil pasal header website dia...dia ada tanya apa yg sesuai nak buat header website dia...so aku kasik la cadangan. Tp tangan ni gatal gak tu mendesign so aku buat la sikit kasik dia tengok...sekali ptg ni dia YM aku ckp cantik..dan walllahhhh terus dah secara rasmi dia letak kat header website dia...satu penghormatan bagi aku. RK leh la promote aku lak pas nie yek...hehe

Ok la kengkawan semua, aku nak kena start dah nie pikir apa cara terbest tuk video Nur Dara nie.. doakan aku berjaya.

p/s: Ketika kita tidur malam nanti, belum tentu kita akan bangun esok pagi. Ketika kita baring, belum tentu kita mampu bangkit dan menikmati keindahan sinaran mentari.
Read more...

15 July 2009

Video Shoot masak-memasak bersama NONA

2 comments


     

Salam semua...

semalam saharian takde kat opis, sbb kena kuar shoot video sebagai second camera man bersama zul. Kali nie utk rancangan masak-memasak majalah Nona..sekali lagi majalah bukan rancangan NONA kat tv3 tu...

Tapi kali ni shoot dekat siki dengan shah alam, tu kat Seremban umah Cheff Rahman, cheff tuk ADABI. Dan ini la first time aku shoot untuk rancangan memasak...ok la nanti bila dah edit aku kasik tunjuk video yg aku shoot tu...leh tak sama tarap ngan Naked Cheff punya programe hehe.

Ada 10 jenis hidangan yg cheff tu buat, semua tuk keluar kat majalah Nona sempenan keluaran hari raya. mmg tak sia2 la gi shoot..sambil dapat pengalaman perut pun kenyang haha...siput sedut, sup daging, rendang kerang, rendang daging fuhh citer pun tak guna lah...korang nak try resipi tu, leh dptkan Nona keluaran akan datang. aku tak sempat salin sbb aku dok pegang video camera, tak sempat pegang pen & kertas.
ok jumpe lagi nanti, dah siap video aku kasik up...adios amigos.

Read more...

10 July 2009

Facebook ada lagu???

2 comments


Salam semua...cepat tul masa berlalu dah hari jumaat, esok cuti. nasib kerja2 ada yang dah setel. Post kali nie nak citer pasal Facebook. Tak sangka FB pun dah ada lagu...sungguh hebat penangan FB nie kat umat dunia nie. Kira sapa yg takde FB tu ketinggalan lah (yer ker...bagi aku tak juga...)

Macam2 org guna FB nie, tuk carik kenalan, kongsi minat, berniaga dll. Tak kira apa pun korang buat..pastikan buat yg bebaik jer...jaga etika terutama kita nie di kenali org yg penuh sopan santun.

Ok la buat korang yg nak layan lagu nie aku kasik download..nak download kat sini... apa? nak lirik...ok no hal...nah aku kasik lirik sekali heheh... so selamat berhibur :)


My Facebook - GIGI

Berawal dari facebook baruku
Kau datang dengan cara tiba-tiba
Bekas kekasih yang lama hilang
Satu dari kekasih yang terbaik
Mungkin waktu yang ku persalahkan
Mungkin saja keadaan yang salah
Terpikir hati untuk mendua
Tapi nurani tak bisa mendua

[*]
Ku hanya bisa membagi kisah-kisah lama
Ku hanya bisa membagi cerita nostalgia

[**]
Cuma itu yang ku berikan
Cuma itu yang ku bisa persembahkan
Karna aku ada yang punya
Tapi separuh hati ini untukmu

Ku bisa saja putuskan dia
Ku bisa menutup semua cintaku
Tapi apakah kau pun setuju
Menyakiti seorang manusia

Back to [*][**]
Ku hanya bisa membagi kisah-kisah lama

Back to [**]

Berawal dari facebook baruku
Kau datang dengan cara tiba-tiba hmmm

Read more...

08 July 2009

Photoshop CS4 buat semua

0 comments


Salam semua...

Fuh, lama tul tak update. Mana taknya tak sempat langsung nak mengadap blog nie, ada beberapa projek utama yg perlu disiapkan dulu. Mockup design + video shooting. 

Baru-baru nie gi shooting kat menara KL, rasa2 nya nie kali ke 4 kot pegi, 3 atas urusan kerja. Last aku gi sana masa event ulangtahun majalah REMAJA. Dan yg terbaru nie, tuk event majalah DARA & NUR. ni baru pra-event jer.. event yg sebetul2nya bulan depan..perghh masak...nak siapkan video...dah nak kena start dah nie, kang naya jer tak siap keja. 


Sebelum mengundur diri, nah aku kasik Photoshop CS4 buat korang semua, free jer nie sbb nanti kita akan ada lagi tutorial2 nak buat. Kalau takde software nie payah gak kan ;), korang leh la download kat sini 

Yang nie photoshop portable, lebih kecik saiznya. Kalau yg biasa, mau nak cecah 900mb. So kalau nak jimat space install ler yg portable jer...Selamat menginstall ;) kat sini 



Read more...